Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Feb 13, 2025

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zuluğ Kolajenden cips üretti! (Turkish)

PAÇA ÇORBASINDAKİ ŞİFAYI DÜNYAYA İHRAÇ EDİYOR
Kolajenden cips üretti!

Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zuluğ, paça çorbasının içindeki kolajeni daha ulaşılır bir forma soktu. 2019'da arkadaşının kol kırığı sonrası kolajen üzerine düşünmeye başladığını aktaran Zuluğ, ilk çalışmalarının paça çorbası içindeki kolajeni çıkarmak olduğunu dile getirdi. Sonrasında kolajeni doymuş yağı ve kolesterolü dışarıda bırakarak cips, kraker ve granola gibi fonksiyonel gıdalara çevirdiklerini anlatan Zuluğ "Üretim üniversitedeki kampüsümüzde başladı. Burada kendi laboratuvarımızda ilk denemeleri yaptım. Daha sonra ihtiyaçlar üzerine üretim hattımızı genişlettik" şeklinde konuştu.

Cipsi, sağlıklı hâle getirme hedefiyle yola çıktıklarını belirten Zuluğ "Yerli imkânlarla üretilen kurutulmuş cips geliştirdik. Geçen sene de kraker ürettik. TÜBİTAK projelerimizi tamamladık ve KOSGEB'ten destek aldık. 2019'da TEKNOFEST'te en iyi 15 Türk girişiminden biri olarak San Francisco'ya gittik. Yüzde 100 yerli ve millî bir girişim olarak adımlarımızı sağlam atarak ilerliyoruz. Üç senedir pazardayız. Şu an hem Avrupa'ya hem Amerika'ya ihracatımız mevcut" dedi.